Isiász kezelése gyógytorna gyakorlatokkal – Hogy néz ki a kezelés menete?

Az isiász tulajdonképpen az az állapot, amikor az ideg megnyomódik vagy valami irritálja és ez okozza a fájdalmat. Tünetei között lehet a gyengeség, az érzésvesztés a lábakban, a fájdalom, mozgásban való korlátozottság. Az ülőidegzsába egy tünetegyüttes, amely az alsó végtagokat, a derekunkat és a fenekünket is érintheti. Mindig a becsípődött idegtől függ az, hogy hol és milyen erős fájdalmat érzünk.

Milyen kiváltó okai lehetnek?

Terhesség, fertőzések, ágyéki gerincsérv is állhat az isiász hátterében. Gyakori, hogy a rossz testtartás esetleg a sok ülés a felelős a fájdalomért.

Miben segíthetnek a kezelések?

A kiváltó alapprobléma sokat javulhat, vagy akár teljesen meg is szűnhet. Visszanyerhetjük a teljes mozgásképességünket és sokkal hamarabb visszatérhetünk a munkába vagy akár a sportoláshoz is.

A kezelés menete

Az első és a legfontosabb az állapotfelmérés, amelyet csak szakorvos vagy képzett gyógytornász végezhet el. A felmérés mellett különféle vizsgálatokat is elvégeznek annak érdekében, hogy pontosan megtudják mely területet érinti a betegség és az milyen stádiumban van. Csak ezután következik a kezelési terv felállítása, amely egy kezelést vagy több kezelés együttes alkalmazását is jelentheti. A tervben pontosan rögzítik, hogy milyen gyakorlatokat, erősítő gyakorlatokat, nyújtásokat szükséges elvégeznünk ahhoz, hogy a tüneteink enyhüljenek, vagy meg is szűnjenek.

A gyógytorna

Az isiász elsődleges terápiás módszere mindenképpen a gyógytorna. Ahhoz, hogy a tüneteink mérséklődjenek, akár gyógyszeres kezelést is alkalmazhatnak a torna végzése mellett. Ezek a gyógyszerek azonban csak ideig-óráig segíthetnek, hiszen a fájdalom vissza fog térni. Mivel az ideg egy irritáció miatt okoz fájdalmat, így elsődleges cél, hogy ezt az irritációt megszüntessük. Minőségi gyakorlatok végzésével sokat tehetünk egészségünk javítása érdekében. A gyógytornász meghatározza azokat a tornagyakorlatokat, amelyek az adott helyzetben javulást okozhatnak, de ehhez CT, röntgen, vagy akár MR vizsgálatokat is kérhet.  Mivel a torna mindig az adott problémára kell, hogy hasson, ezért a szakember javasolhatja az McKenzie terápiát, a manuálterápiát, a nyújtást, az idegmobilizációt vagy egyéb más kezelést is.  A Gyógytornászom rendelő weboldalán erre is kitérnek. A torna segítségével az izmok, a sérült idegek gyógyulnak és a panaszok újbóli kialakulását is meg lehet vele előzni. A gyógytorna a prevencióban és a rehabilitációban is nagy szerepet kap.

 

A gyakorlatok elsajátítása és kivitelezése

Miután konzultáltunk a szakemberrel a gyógytorna gyakorlatok némelyikét mi magunk is elvégezhetjük otthonunkban. Természetesen előtte egy betanításon kell részt venni, hiszen, ha rosszul végezzük a gyakorlatokat, akkor még árthatunk is vele. A helyes testtartás, a helyes légzéstechnika kiemelkedő fontosságú lesz a gyógyulási folyamat során. Mindig figyeljünk oda, hogy milyen instrukciókat adnak és azokat tartsuk is be. Ne akarjunk önhatalmúlag újítani a gyakorlatsorokon, inkább jelezzük a kezelőorvosnak, ha a torna nem javít állapotunkon.

ű

Related Posts