Zsírégető étrend és edzés: ez lenne a hatékony fogyás titka?

A fogyás kapcsán a mai napig rengeteg tévhit kering a köztudatban. Az sem segít, hogy a magazinok, internetes platformok, önjelölt edzők és dietetikusok különféle szuper tippeket, edzéseket, étrendeket osztanak meg, ezzel még inkább összezavarva az embereket. Sokan a fogyást pokolnak élik meg és szenvedésként tekintenek rá, holott nem kell hozzá koplalni és napi több órát gyötörni magunkat a konditeremben.

Zsírégető csoda étrend helyett hosszú távon fenntartható táplálkozás

Az életmódváltás kapcsán egyetlen fontos dolgot kell tudni, mégpedig, hogy a fogyás kalóriadeficit mellett valósul meg, vagyis több kalóriát kell felhasználnunk, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap salátán kellene élnünk vagy éheznünk kell, hanem hogy ügyelnünk kell arra, hogy mennyit eszünk. Ha rendszeresen végzünk magas intenzitású edzést, akkor némileg többet ehetünk. Persze, ez nem azt jelenti, hogy több tábla csokit vagy rengeteg gyorsételt kellene fogyasztanunk.  Az igazán jó étrend az, ami hosszú távon is fenntartható.

A zsírégető edzés

Az edzés kapcsán nem árt tisztában lenni a legfontosabb alapokkal. A test egyaránt képes energiát nyerni a zsírból, szénhidrátból és a fehérjéből. Az edzés során a test mindháromhoz egyaránt nyúl, azonban azt befolyásolhatjuk, hogy melyiket használja fel nagyobb arányban. Általában a könnyen felhasználható, egyszerűen hozzáférhető szénhidrátokhoz nyúl a szervezet, azok fogytán pedig a zsírhoz nyúl. Ezért is járulhat hozzá a zsírégető edzés a hatékony fogyáshoz. Ha viszont kevés a zsír és a szénhidrát, akkor a szervezet akár a fehérjéket és az izomzatot is felhasználja.

A zsírégető edzés zóna mítosza

Edzés és diéta témában rengeteg tévhit kering a köztudatban, így például az úgy nevezett zsírégető edzés zóna kapcsán is. Eszerint a zsírégetés csak 20-30 perc múltán kezdődik meg. Ez azonban így, ebben a formában egyáltalán nem igaz. A kezdetektől jelen van a zsírégetés, csak változnak az energianyerő folyamatok. Ahogy egyre fogy az elérhető szénhidrát, a szervezet egyre nagyobb arányban nyúl a zsírokhoz. Ami nagyon nem mindegy zsírégetés szempontjából, az az intenzitás. Ha kényelmesen sétálunk vagy kerekezünk órákon keresztül és a pulzus nem emelkedik percenként 100 fölé, akkor nem beszélhetünk magas intenzitásról, de még edzésről sem.

Magas intenzitású zsírégető edzés

Akkor van szó magas intenzitású edzésről, amikor a pulzus a maximális érték 80-90 százalékán pörög. Ilyen teljesítmény mellett kizárt, hogy beszélgessünk vagy akár egy mondatot rendesen végig mondjunk, hiszen a gyakorlatok elvégzése komoly kihívást jelent. Ide sorolhatjuk az intervallum vagy tabata rendszerű edzéseket és az erős sprintet. Nagyon fontos, hogy nem az edzés időtartama, hanem annak intenzitása az igazán lényeges. Természetesen a mai rohanó világunkban az idő is fontos tényező, azonban ma már elérhetők olyan 20-30 perces edzések, melyekkel hatékony edzésmunkát végezhetünk.

ű

Related Posts