A napelem rendszer telepítés feltételei cégeknek – így is megéri?

A napelemes rendszer telepítés manapság a cégeknek igazán nagy lehetőség lehet a költségeik csökkentésére. Azonban itt is oda kell figyelni pár részletre és feltételre, amit tudnunk kell, ha napelemmel szeretnénk kiváltani vállalkozásunknál az áramot. Mi a tudnivaló?

 

Ha most adunk be kérvényt: egyelőre nincs visszatáplálási lehetőség

Vagyis jelenleg ha most szeretnénk napelemes rendszert igényelni, akkor már csak a szigetközmű rendszerűt tudjuk választani, vagyis az akkumulátoros lehetőséget. Ennek az az oka, hogy a magyar áramhálózat a hirtelen megnövekedett napelemre való átállások miatt nem tudja tartani hosszú távon a megfelelő ellátást, ezért fejleszteni kell, hogy több napelem is rá tudjon csatlakozni ilyen módon. Viszont amíg ez nem történik meg, addig az akkumulátoros megoldás választható visszatáplálás nélkül. Ez szintén egy ugyanúgy remekül működő rendszer, annyi különbséggel, hogy nem csatlakozik az áramhálózatra. Teljesen zárt, nincs visszatáplálás, hanem akkumulátorokba gyűjti a rendszer a fel nem használt energiát. Korábban is használták olyan helyeken, ahol nincs hálózati áram lehetőség. Például tanyákon, infrastruktúrától távol eső létesítményekben teljesen általános eljárás az ilyen napelemek telepítése. A rendszernek számtalan előnye van, köztük a teljes energiafüggetlenség lehetősége is. Egyetlen hátránya az ára, hiszen az akkumulátorok megdobják pár plusz millióval a költségeket. Ennek ellenére több ok miatt is megéri cégeknek a napelem rendszer telepítés., hiszen egy cégnél – főleg ha nagy területű épületet tervez napelemmel fűteni például – pár éven belül teljesen megtérül az akkumulátoros napelem ára is. Onnantól kezdve pedig gyakorlatilag ingyen energiát használhatunk. Ráadásul a napelemes rendszer kiépítése zöld befektetésnek minősül, amit minden pályázaton pozitívan fogadnak. A fenntartható, zöld befektetéseket kieszközölő vállalkozásokat pedig EU-s és állami szinten is nagy erőkkel támogatják.

 

Milyen feltételei vannak a napelemek céges elszámolásához?

Valószínűleg mindenki arra kíváncsi, hogy a napelem rendszer árát, de minimum áfa összegét milyen feltételek mentén lehet visszaigényelni. Az első és jól bevált mód, ha pályázat útján nyerjük el a napelem telepítést, azonban ez nem mindig elérhető, tehát figyelnünk kell a pályázati felhívásokat. A másik módja, hogy az áfa költségét térítjük csak vissza, amivel mellesleg szintén jelentős összegeket spórolhatunk. Mindkettő esetben a feltétel, hogy használt, bejelentett, a cég tulajdonában lévő telephellyel rendelkezzünk, vagy olyan székhellyel, ahonnan a vállalkozás irányítása folyik. A helyszínt ugyanis ellenőrizhetik, és ha nem megfelelő épületre igényeltük a napelemeket, akkor megvonhatják a visszatérítést. A céges telepítéshez tehát nem elég egy céges számla, a helyszínnek is megfelelőnek kell lenni.

 

A napelemes telepítés technológiai követelményei

Ahogyan erről szó volt, az áramhálózat megléte nem feltétel. Tehát egy olyan telephelyen is létesíthetünk napelemet, ahol egyébként nincs áramhálózat. Céges szinten ez lehet egy állattartó telep, raktárterület vagy bármi olyan, amihez szükséges az áram, de nem köthető az a terület hálózatra. A többi követelmény főleg a tetőszerkezetre és annak elhelyezkedésére vonatkozik, ám ezek áthidalhatóak és például lábon álló panelekkel orvosolhatóak.

 

ű

Related Posts