Tetőfedő hullámlemez árak összehasonlítása

A hullámlemez egy tartós és olcsó megoldása annak, hogy strapabíró és könnyű tetőszerkezetet alakíthassunk ki. Viszont itt sem mindegy, hogy milyen típust választunk belőle, hiszen ha nem jól választunk ugyanúgy megdrágulhatnak a költségek, mint egy hagyományos tető esetén.

 

Hogyan tudjuk összehasonlítani a hullámlemezek árait?

Az árak összehasonlítását csak akkor tudjuk a legjobban kivitelezni, ha pontosan ismerjük már milyen vastagságú, színű és bevonatú hullámlemezt szeretnénk. Ezért az összehasonlítás mindig az egyedi igényektől függ. Viszont átlagosan elmondható, hogy körülbelül egy 2000 Ft/m² ártól már kapunk minőségi hullámlemezt.

 

Miből áll össze a költsége egy hullámlemeznek?

A horganyzott acél hullámlemez mindig egy lemeztípust jelent. Tehát ebben az esetben mindig olyan hullámlemezt kapunk, ami kerekített ívű hullámos felülettel bír. Ez a megjelenési forma esztétikusabb, mint a trapézlemez és tökéletesen kiválthatóak vele például a már elavult palalemezek és műanyag tetők is, hiszen a hullámlemez szintén könnyű szerkezetű. Ugyanakkor itt is találhatunk különféle lehetőségeket. Például ami megdrágíthatja az árakat, az a hullámlemez vastagsága és felületkezelése, illetve a hullámlemez árak a választott színtől is függnek. A különféle vastagságú hullámlemezek különféle strapabíróságot jelentenek, ami miatt az igényeink és persze az épület szerkezete fogja meghatározni, hogy nekünk melyikre van szükség. Például egy könnyű szerkezetű fa terasz esetén nem érdemes a legvastagabb és ezzel együtt a legnehezebb hullámlemezt választani. A felületkezelés is fontos. Léteznek bitumenes hullámlemezek, amelyek emiatt kőhatású esztétikát kapnak, ugyanakkor a szimpla fém hullámlemezek az elterjedtebbek, amelyeket ma már számtalanféle színben megvásárolhatunk. Természetesen a szín ritkasága drágítja a hullámlemez árát is.

Mit kell még beszerezni a hullámlemezes tetőhöz?

Ha nem szakemberrel szeretnénk elkészíteni a tetőt, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen kiegészítő anyagok szükségesek a megfelelő hullámlemezes tető kialakításához. A szegecsek, rögzítőeszközök, valamint az eresszegélyek, vápaelemek mind drágíthatják a költségeket. Ezen kívül a szigetelésről sem szabad megfeledkeznünk. A hullámlemezeket a külső és a belső lemezek közé befújt purhabbal tudjuk a leghatékonyabban szigetelni. Ez sokkal jobb megoldás, mint ha például kőzetgyapot szigetelőanyagot terítenénk a két anyag közé, ugyanis a páralecsapódást kizárhatjuk a purhabos megoldással.

 

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy milyen hullámlemezre van szükségünk?

Elsősorban a ház szerkezetét kell megvizsgálnunk és mellette a területen uralkodó időjárást is. Ha nagyon erős szél szokott fújni arrafelé, illetve gyakoriak a jégesők, akkor egy erősebb, vastagabb hullámlemez lehet a jó megoldás. Ha pedig a ház szerkezete elbírja a stabilabb konstrukciót, és ezt igényeljük, akkor mindenképp ilyen irányba induljunk el a kiválasztás esetén. A hullámlemezek között természetesen a szín kiválasztása is meghatározó lehet. Például ha nagyon erősen süti a nap a házat, akkor ne a fekete hullámlemezek közül válasszunk inkább, habár a tévhitekkel ellentétben nem lesz számottevően melegebb tőle a házban azért, mert fémből készül. A fém lemezek hamar lehűlnek, hamarabb mint egy klasszikus agyagcserepes tető, vagyis ettől nem kell tartanunk.

 

ű

Related Posts